26.3 C
Galatsi
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Η κοινωνική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία καθυστερεί την άνοια

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Τη ρήση του Σουηδοαμερικανού συνδικαλιστή Τζόε Χιλλ «Μη λυπάστε, οργανωθείτε» επαναλαμβάνουν επιστήμονες θέλοντας όμως να τονίσουν κάτι διαφορετικό απ’ ότι ο Χιλλ: ότι συμμετοχή σε οποιοδήποτε συλλογικό φορέα συμβάλει στη μείωση του άγχους, της μοναξιάς και μειώνει τις πιθανότητες άνοιας όταν κάποιος φθάσει σε μεγάλη ηλικία.

    Επιστήμονες τονίζουν, επίσης, ότι τα άτομα που λειτουργούν συλλογικά έχουν καλύτερες νοητικές επιδόσεις στην ηλικία των 50 ετών και άνω. Ας είναι οποιαδήποτε οργάνωση, πολιτικό κόμμα, φιλανθρωπική ένωση, ομάδα εθελοντών ή σύλλογος γονέων.

    Τέτοιου είδους δράσεις, όπου ο άνθρωπος συσκέπτεται, διαπραγματεύεται, συναποφασίζει και γενικά δρα μέσα σε μια ομάδα με κοινούς στόχους και επιδιώξεις,  προστατεύουν τον εγκέφαλο από την μελλοντική εμφάνιση άνοιας. Η κοινωνική ενσωμάτωση, αν είναι δυνατόν παράλληλα με σωματική άσκηση, και η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα αυξάνουν τις πιθανότητες για υγιή νου, ενώ μειώνουν το στρες και τη μοναξιά.

    -- Διαφήμιση --

    Η καθηγήτρια Ανν Μπόουλινγκ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, επικεφαλής ομάδας ερευνών, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 9.100 άτομα και τα αποτελέσματα τους τα δημοσίευσε στο βρετανικό περιοδικό ψυχολογίας BMC Psychology.

    Το 83% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι στην ηλικία των 33 ετών, δεν συμμετείχαν σε καμία συλλογική δράση, ποσοστό που είχε μειωθεί στο 64% στην ηλικία των 50 ετών. Η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών σε κοινωνικές ομάδες αυξάνονταν όσο μεγάλωναν σε ηλικία. Τα ίδια άτομα όταν ήταν 11 ετών είχαν κάνει τους μια σειρά από τεστ νόησης και γνώσης, όπως μνήμης, προσοχής, ταχύτητας σκέψης, συγκέντρωσης. Τα ανάλογα τεστ έκαναν όταν έφθασαν σε ηλικία 50 ετών.

    -- Διαφήμιση --

    Από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι η γνωσιακή και η νοητική κατάσταση σχεδόν του ενός τρίτου των ατόμων εμφάνιζε διαχρονική επιδείνωση ανάμεσα στις ηλικίες των 11 και των 50 ετών, ενώ του 44% δεν είχε μεταβολή. Το ένα τέταρτο εμφάνισε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου. Όσοι συμμετείχαν σε κοινωνικές και συλλογικές δραστηριότητες τόσο στην ηλικία των 33 όσο και των 50 ετών, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ.

    Όσο μεγαλύτερη ήταν αυτή η συμμετοχή, δηλαδή όσο περισσότερο χρόνο μετείχαν τα άτομα αυτά σε κάποια οργάνωση και όσο σε περισσότερες ομάδες συμμετείχαν, τόσο καλύτερες ήσαν οι επιδόσεις στα τεστ.

    Το θέμα έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα scienceillustrated.gr

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Οι Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας του Νεύτωνα (pdf – video)

    Μία εκπληκτική δουλειά από το Ίδρυμα Ευγενίδου Σαν σήμερα δημοσιεύονται...

    Γιατί η Ketcup χύνεται τόσο δύσκολα;

    Γράφει η Ειρήνη Σερβετά, χημικός Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα...

    Οι καλύτεροι διαιτητές ποδοσφαίρου σφυρίζουν πιο σωστά επειδή απλώς βλέπουν καλύτερα

    Γιατί μερικοί διαιτητές ανήκουν σε μια ελίτ που σπάνια...

    Το σταμάτημα του Ήλιου και τ’ αμίλητο νερό

    Κείμενο του Διονύση Σιμόπουλου, που δημοσιεύτηκε στο Γεωτρόπιο της...
    -- Διαφήμιση --